Založ si blog

Nemenia názory, len prezliekajú kabáty

Slovensko je malá krajina, s nízkym počtom obyvateľov, kde sa väčšinou samozvaná inteligencia koncentruje v hlavnom meste, Bratislave. Častý jav v tejto malej krajine je, že sa veľa ľudí navzájom pozná, alebo majú spoločných známych, nie je to nič výnimočné. Tento jav sa samozrejme nevyhýba ani novinárom, politikom a ich vzájomnej predpojatosti. Čo je ale smutné, veľa politikov a novinárov sa tvári, že nič také neexistuje, alebo tomu neprikladajú veľkú váhu.

Nikdy som nemal problém mať vecnú diskusiu založenú na argumentoch s ľuďmi s ktorými nesúhlasím, práve naopak takúto diskusiu mám rád. Ľudia by mali navzájom konfrontovať svoje názory, aby sa neuzatvárali do seba. Problém nastane vtedy, ak sa vytratí diskusia medzi politikmi alebo novinármi, keďže tí majú najväčší dosah na ovplyvňovanie verejnej mienky. Osoba, ktorá raz vstúpi do politiky, mala by tam ísť s presvedčením, že jeho názorová ideológia je tá správna. Samozrejme, že aj novinári by mali mať svoje presvedčenie a svoj vlastný názor, ale to neznamená že nemajú byť nestranní, predsa len ak je niekto ochranca demokracie ako sa to o nich tvrdí, musia byť kritickí aj voči vlastným radom, a nemôžu meniť názory každý rok podľa toho ako im to vyhovuje. Dnes na Slovensku razia liberálnu, často krát aj ľavicovú ideológiu ľudia, ktorí boli pred pár rokmi v pravicových konzervatívnych stranách alebo dodnes ešte sú a média, novinári ktorí by nato mali upozorňovať zakrývajú predtým oči. Vyskytujú sa tu dve otázky, aké je potom ich presvedčenie o tom čo robili pred pár rokmi, a prečo zrazu zmenia názor o 180 stupňov? Prečo NGO, analytici poukazujú iba na jednu stranu mince a neukážu aj tu druhú?

Slovenská demokratická kresťanská únia – Demokratická Strana. SDKÚ-DS, strana, ktorá bola ekonomicky liberálna a sociálne konzervatívna, inými slovami slovenské CDU-CSU. Nepodporovali imigráciu, ani LGBTI agendu, dokonca boli proti spoločne s KDH a MOST-Híd keď SaS sa snažila pretlačiť registrované partnerstvá do programového vyhlásenia. Dnes bývalí členovia strany otvorene podporujú Open Society Foundation, ktorí okrem iného podporuje LGBTI komunity. V rade starších tejto NGO sa nachádzajú Rudolf Chmel (MOST-Híd, podľa ich stanov konzervatívna strana), Martin Bútora (poradca prezidenta Kisku, a publicista v DennikN. DennikN pre istotu nemá na rozdiel od ostatných médii aké názory zastrešuje, ak to nájdete môžete ma opraviť ( https://dennikn.sk ), alebo etický kódex novinára rozpísaný na stránke ktorý tiež chýba, narozdiel od iných médii) a Lászlo Szigeti (člen SMK, národnostnej a konzervatívnej strany). Popri iných sa v nadácii prestriedali aj ľudia ako p. Radičová (premiérka za vlády SDKU-DS) ktorá bola aj predsedníčkou NOS-OSF v rokoch 2001-2004, ( http://osf.sk/wp-content/uploads/2015/02/OSF-20-rokov-cinnosti.pdf ). Nemám nič proti p. Sorošovi, naopak si myslím že je obdivuhodné koľko peňazí je ochotný naliať do organizácie len kvôli vlastnému presvedčeniu. Ak by som mal miliardy, tiež by som podporoval vlastnú NGO a snažil sa zmeniť názor v spoločnosti, ako napríklad on systematickým podporovaním neoliberálnych idei. Tu sa vyskytuje jeden problém. P. Soroš hrá celý život veľké hry a vždy mu ako finančnému žralokmi išlo o peniaze, je to o ňom verejne známe, tým pádom je otázka na mieste, ako chce na tom zarobiť? Vďaka jeho veku je to pravdepodobne jeho posledná hra, hra s pešiačikmi ktorí kvôli jeho hre strácajú dôveryhodnosť verejnosti, ktorá sa zamýšľa nad ich zmenami názorov, resp. by sa mala. Od toho tu majú byť novinári, ktorí poukážu na zmenu presvedčenia bývalých alebo súčasných politikov. Títo ľudia nám len ukazujú, že tak ako sa dá zaplatiť článok v novinách, dajú sa aj oni, aby šírili názory ktorým oni neverili, alebo o nich neboli presvedčení keď vstupovali do politiky a verejného života. Ja chápem že každý jeden potrebuje príjem a vidím že sú ochotní zo seba urobiť aj niktošov bez názoru, ale bolo by pekné keby sa nehanbili že to robia všetko celý čas za peniaze. Nemôže byť niekto na čele konzervatívnej koalície pred 6 rokmi, a dnes podporovať LGBTI. Je veľmi smutné, že my dnes po 25 rokoch nevieme oficiálne ako sú platení ľudia, ktorí vďaka štedrým finančným dotáciám ovplyvňujú verejnú mienku. Najsmutnejšie na tom bude, keď si všetci „odborníci“ uvedomia, že len hrali hru, na ktorú mu skočili za smiešny peniaz pre neho.

V tejto hre niesu zapojení len politici ale aj novinári, analytici, ktorí sa bez hanby neštítia podporovať verejne politikov s ktorými sú prepojení. Ako príklad uvediem p. Mesežnikova ktorý bol za predsedníctva I. Radičovej v OSF podpredseda, dnes je prezident NGO inštitútu pre verejné otázky (IVO). Jedna krásna vec je o sebe tvrdiť že je nezávislý, ale druhý fakt je, že musí byť niekym financovaný. IVO musím uznať, že má neskutočné množstvo donorov ( http://www.ivo.sk/143/sk/kto-sme/donori ) a priznávam, že netuším kto im koľko peňazí dotuje, ale ako prvé sú vypísané Nadácia otvorenej spoločnosti (OSF – NOS) na Slovensku a z USA Open Society Institute (New York). Aká je tam potom zaručená nezávislosť? Ak by boli skutočne takí nezávislí, prečo nezverejnia sumy? Väčšina NGO žiada transparentnosť od štátu, ale pri tom oni sami hrajú netransparentnú hru s nami, občanmi.

Tak ako je Smer prepojený po celom Slovensku, tak sú oni prepojení cez politické strany, NGO a média, jediné čo treba je chcieť to vidieť, lebo to robia tak amatérsky ako Smer, ale jediné čo ich drží pri živote je, že nevieme kto koľko dostáva peňazí.

Pre všetkých slušných Slovákov

15.03.2018

Dňa 9.3.2018 protestuje za ‚slušné‘ Slovensko po svete viac ako 100 000 ľudí, základné požiadavky sú nezávislé vyšetrovanie za asistencie zahraničných vyšetrovateľov a demisia vlády, s predpokladom, že sa vypíšu predčasné parlamentné voľby. Organizátori si asi neuvedomujú, že zahraničných vyšetrovateľov a medzinárodnú spoluprácu tu mame už po pár [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Markus Šulík

Pravdu majú víťazi

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5310x
Priemerná čítanosť článkov: 2655x

Autor blogu

Kategórie

Archív